Veel gestelde vragen

Een vraag over onze werking? Vind hier je antwoord!

Algemene vragen

Kan ik nu al laten berekenen wat de opvang mij kost?

In de buitenschoolse opvang worden vaste tarieven gehanteerd. De tarieven zijn terug te vinden op deze website onder ‘buitenschoolse opvang’.

Voor de opvang in het kinderdagverblijf wordt de prijs van de opvang bepaald op basis van uw inkomen. Hiervoor hebt u een attest inkomenstarief nodig. Dit attest kan u bekomen door een aanvraag te doen via de site van Kind en Gezin. Dit kan ten vroegste 2 maanden voor de start van de opvang.

Via de website mijn.kindengezin.be kan je al een simulatie maken van een inkomenstarief zonder dat er al een kindje geboren is. Zo heb je als ouder een idee van wat de opvang je per dag zou kosten.

Zijn de maaltijden vers bereid?

De maaltijden worden vers bereid in onze keuken voor onze 2 opvanglocaties van het kinderdagverblijf. Enkel flesvoeding/borstvoeding dienen ouders zelf mee te brengen. We bereiden gezonde maaltijden aangepast aan de leeftijd van het kind. Er kan rekening gehouden worden met dieetvoorschriften of aangepast eten owv. geloofsovertuiging.

 • < 4 maanden: baby drinkt fles-/borstvoeding
 • Tussen 4-6 maanden: start vaste voeding: groentepap en/of fruitpap
 • Vanaf 8 maanden: boterham in de ochtend
 • Vanaf 9 maanden: grof gemalen middagmaal
 • Vanaf 12m: extra op het menu: soep, melkproducten, boterhammen met fruit of groente, fruitpap met platte kaas,
 • Vanaf 17m: groot eten
Is er een sluiting tijdens de vakantie?

Nee. Wij sluiten enkel tussen Kerst en Nieuwjaar.

Is de kost van de opvang aftrekbaar van de belastingen?

Ja. U ontvangt hiervoor jaarlijks een fiscaal attest.

Buitenschoolse opvang

Waar vinden de inschrijvingen van de buitenschoolse opvang plaats?

Indien je kind in de Merlijn-, Molen- of in de Hoevemereltjes dient te worden ingeschreven, vindt de inschrijving plaats aan het bureau van de coördinator in het gebouw van de Hoevemereltjes met adres Hasseltsesteenweg 16, 3700 Tongeren.

Indien je kind in de Blaar- of Muntmereltjes dient te worden ingeschreven, vindt de inschrijving plaats aan het bureau van de coördinator in het gebouw van de Blaarmereltjes met adres Blaarstraat 21, 3700 Tongeren.

Kan ik voor de start van de opvang de locatie al eens gaan bekijken?

Ja, dit kan door een afspraak te maken met de coördinator. We geven je met veel plezier een rondleiding zodat de start van jouw kind in onze opvang met een goed gevoel kan verlopen.

Tot wanneer kan ik opvang reserveren?

Voor schooldagen en vakantiedagen kan je opvang kosteloos reserveren en annuleren tot 23u59 voor de dag nadien.

Bijvoorbeeld: Je wenst een reservatie voor 14 september door te geven. Je kan dit kosteloos doen t.e.m. 13 september om 23u59.

Voor schoolvrije dagen kan je ten laatste opvang kosteloos reserveren en annuleren tot 15 kalenderdagen vóór de schoolvrije dag.

Bijvoorbeeld: Je wenst de reservatie voor de schoolvrije dag van 19 oktober door te geven. Je kan dit kosteloos doen t.e.m. 4 oktober 23u59.

Een schoolvrije dag, wat nu?

Op schoolvrije dagen kunnen kinderen ook terecht in onze opvang. Het kan wel zijn dat uw kind wordt opgevangen op een andere opvanglocatie dan u gewend bent. Dit kan het gevolg zijn van een beperkt aantal inschrijvingen op een bepaalde locatie.

Er moeten minimaal 6 kinderen opvang gereserveerd hebben om de schoolvrije dag te kunnen laten doorgaan.

Moeten wij een doktersbriefje bezorgen wanneer ons kindje niet naar de opvang komt?

Indien er opvang werd gereserveerd via I-Active dien je een doktersattest te bezorgen voor een wettige afwezigheid. Indien wij geen doktersattest ontvangen, zal er automatisch een boete aangerekend worden.

Mijn kind gaat naar de ….. (school), in welke opvang zal mijn kind dan terecht komen?
 • Hoevemereltjes: Picpussen
 • Munt: papschool en Sint-Jan
 • Blaar: Sint-Lutgart
 • Molen: Jeugdland
 • Eventuele andere scholen kunnen met de coördinator besproken worden.
 • Let op, tijdens de vakanties is dit anders!
© De Mereltjes 2024
Webshift